Jännittääkö?

Sydän lyö tuhatta ja sataa, kädet tärisevät, rummutat jalalla tahtia, ääni värisee, kasvot punoittavat, vatsaan sattuu ja ajatus ei kulje. Kuulostaako tutulta? Jännittäminen kertoo siitä, että tapahtuma taikka esiintyminen on meille tärkeä ja haluamme onnistua työssämme.

Jännittäminen on luonnollista ja siinä ei ole mitään hävettävää. Melkein kaikkia meitä jännittää joskus. Niin tapahtumajuontajia, rokkikukkoja, poliitikkoja kuin uutisankkureitakin. On normaalia, että uudet tilanteet jännittävät. Kannattaa muistaa, että esiintymisjännityksen kanssa voi oppia toimimaan ja pahimmasta jännityksestä voi päästä eroon. Esiintyminen ja juontaminen on taito siinä missä mikä tahansa taito. Mitä enemmän juontaa ja harjoittelee, sitä paremmaksi tulee. Kokemuksien myötä myös jännittäminenkin helpottaa.

Tässä viisi vinkkiä miten itse selätän jännityksen ja käännän ”perhoset vatsassa” voimavaraksi:

1. Valmistaudu hyvin

Oli kyseessä ison taikka pienen tapahtuman juontotilaisuus, aina tulee valmistautua hyvin. Valmistautuminen on jo puoli voittoa! Kun tiedät minkälaisesta tapahtumasta on kyse, minkälaiset odotukset juontajalle on asiakkaalla, miten tapahtuman aikataulu ja juonnot etenevät – osaat asennoitua esiintymiseesi etukäteen. Lue parhaat vinkkini valmistautumiseen täältä.

2. Juontokortit

Vaikka itse olen tehnyt juontokeikkoja liki 20 vuoden ajan ja ammattitaitoni juontajana on sellainen, että pystyn hoitamaan kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin tilanteet vaikka 30 000 hengen festariyleisön edessä kolmella eri kielellä kylmiltään, niin lavajuonnoissa mulla on lähes aina toisessa kädessä juontokortit. Juontokorteissa on yleensä kirjoitettu aikataulu, puhujien nimet ja tittelit sekä jos on jotain tärkeitä asioita, jotka on pakko muistaa tuoda esille tietyssä juonnossa asiakkaan toiveesta, ne on juontokorteissa myöskin.

3. Treenaa

Kun olet tehnyt ennakkovalmistelut ja ne juontokortit keikkaa varten hyvin – treenaa. Puhu itseksesi kuin olisit keikalla. Mitä sanot ensimmäiseksi, pohdi mitä ensimmäisen juonnon aikana tulee tuoda esille. Toista ensimmäistä juontoasi niin monta kertaa, että olet tyytyväinen ja puheestasi tulee oikea juonto – kuten livetilanteessa.

Siirry peilin eteen ja tee samaa. Kun juontosi on valmiiksi hiottuna timantiksi, esiinny vaikkapa kaverillesi, perheenjäsenelle taikka jollekin muulle, niin että sinulla on yleisöä.

Itse muistan edelleenkin yhden juontokeikan alkuspiikin ulkoa liki 20 vuoden takaa, Viking XPRS:n vesillelaskun tervetuloatoivotukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tällöin paikalla oli Suomen elinkeinoelämän silmäätekevät ja Viking Lineltä tuli uusi laiva 18 vuoden tauon jälkeen, joten ilmassa oli todellakin suuren juhlan tuntua. Tämä oli ensimmäisiä sellaisia suuria juhlallisuuksia, joita olen ollut juontamassa ja edelleen muistan miten juonnot menivät. Protokolla vesillelaskussa on yksityiskohtia ja traditioita täynnä, joten tätä seremoniaa varten treenasin ja treenasinkin monta päivää! Pelkästään vesillelaskun terminologia kaikilla kolmella kielellä oli vaativaa.

Joten paras ohje mitä voi uudelle juontajalle antaa on, että treenaa, treenaa ja vielä kerran treenaa!

4. Tsekkaa että kaikki toimii

Menen aina tapahtumapaikalle hyvissä ajoin, tapaan asiakkaat siten, että minulla on hyvin aikaa käydä vielä viime hetken jutut heidän kanssaan läpi. Itse haluan käydä fiilistelemässä miltä tapahtumatilassa näyttää, varmistaa mitä kautta lavalle mennään ja samalla myöskin teknikoiden kanssa testata mikkien toimivuus ja antaa heille mahdollisuus tehdä sopivat säädöt äänentoistolaitteisiin, jotta ääneni kuuluu heti ensimmäisistä sanoista alkaen parhaalta mahdolliselta.

Nyt kun tiedän, että tekniikka varmasti toimii, asiakkaalla on kaikki hyvin – tiedän, että keikka tulee menemään hienosti. Kaikki on kunnossa. Ei tarvitse jännittää h-hetkellä.

5. Muista hengittää

Jos jännitys iskee päälle tai olet ylivirittyneessä tilassa, muista hengittää. Vedä henkeä nenän kautta sisään hitaasti laskemalla kolmeen ja puhalla hitaasti suun kautta ulos laskemalla kuuteen. Hengityksen tasaaminen vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja rauhoittaa ylikierroksilla käyvää kehoasi.

Muista hengittää myös esiintymisen aikana 😉

Loista lavalla ja ole upea!
toivottaa Kaisa


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *